İTEF

İTEF İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali, edebiyatın geniş kitlelere hitap eden bir sanat dalı olarak konumlandırılmasını amaçlamaktadır.

İTEF 2017- Şehir ve Hayal

Program

07Mayıs 2017
21.30-22.30 Yazar, şair, çevirmen Orhan Tuncay, meramını sahneden anlatmaya çalışıyor. İlk önce eskici olarak çıktığı sahnede heybesinden yaşama dair kırıntılar tattırmıştı, Şimdi de çerçici olarak yer alacağı sahnede sepetinden çıkartacağı acayip masalları size tattırıyor.
20.30-21.30 Oya Baydar ve Feride Çetin'le şehirlerin düçar olduğu hayal çıkmazlarını, kapılmış rüyalardan arta kalanları ve bir de hayalsizliğin neye benziyor olabileceğini konuşacak, yeniden hayal kurmaya başlamanın yollarını arayacağız.
18.00-19.30 Hayallerimizin ne kadarı bizim ne kadarı hayatta karşımıza çıkan engeller ve fırsatlar tarafından şekilleniyor? Tesadüfler bizim onlara yüklediğimiz anlamlarla mı var? İyi ve kötü arasındaki sınırlar, inanmak istediğimizden daha mı rasgele belirlenmişler aslında? Arabasıyla çarptığı mülteciyi ölüme terk edip kaçan bir cerrahın sahip olduklarını kaybetmemek için verdiği mücadeleyi anlattığı “Aslanları Uyandırmak” ile derinlikli bir varoluş sorgulamasına girişen Ayelet Gundar-Goshen; savaş ve barış arasında arafta kalmış sıradan insanların hikayesinin anlatıldığı “Barış Makinesi” romanının yazarı Özgür Mumcu; tesadüflerin sarmaşık gibi anlatıyı sardığı kitapların yazarı Şebnem İşigüzel konuşmacı olacak.
15.00-16.00 Şehrin melekleri vardır, şehrin sahipleri vardır. Onları ziyaret eden insanlar için yollarda ritim tutan, bu aşk müziğine eşlik eden evler, köpekler, meczuplar vardır. Bir gün çıkar gelir diye, kimsenin bilmediği bir yol vardır. Şehrin yüzü sabahları edilen dualarla yıkanır. Biri çıkıp torunları, çocukları için masal anlattığında, kapandıkça yumurcakların gözleri tatlı tatlı, şehir de uyur böylece. Şehrin insanları şehrin ruhudur, tuğlasıdır, tozudur. Güzel insanlar yetiştiren, şehri onarır. Her şehrin bir ruhu vardır. Onu hisset ve bir parçası olduğunu unutma.”
15.00-16.00 İlk sözcükle başlar hayaller, bir gün gökyüzünde süzülen bir kuş iken ertesi gün televizyonda kötü adamları şehirden kovan kurtarıcı olursun. Günler geceleri kovalarken bir de bakmışsın ki büyümüşsün artık evdeki hesap çarşıya uymamaya başlamış, hayat gayesi içinde gökyüzünde uçan mahallenin cesur kurtarıcısı gitmiş. İşte o zaman sonsuz “Hayaller ve Hayatlar” listesini yapmaya başlarsın. Selçuk Aydemir, Küçükçekmece’nin küçük bir mahallesinde büyüyen ve artık gerçekten büyüdüğüne inanan Selçuk’un hikayesini anlattığı “Liseden Arkadaşlar” kitabıyla Nail Kitabevi’nde okurlarıyla buluşup kendi hem kitaptan hem de kendi hayallerinden ve hayatından bahsedecek.
08Mayıs 2017
22.30-23.30 Sözün Hayali Müzik – Konser
20.30-21.30 Büyüklere Masallar Programı
18.30-19.30 Anlatıcıların hikâyelerini oluştururken karakterlerinin yaşamlarını sürdürecekleri mekânlar oluşturmaları gerekiyor. Tam da size hikayenin içinden bakacakları. Masallarda ve fantastik edebiyatta kahramanlar kadar mekânlar da bizim gerçeklerimize çok benzer. Neredeyse aynıdırlar. Hatta kökleri insanlığın tarihine dokunur. Üç edebiyatçımız, bu köklerin ışığında hayal gücünün oluşturduğu mekanları tartışacağız. Eco ve Manguel’in de yapıtlarının katkısıyla…
18.00-19.00 Türkiye’deki edebiyatseverler için son derece bildik bir meseleyi konuşacağız bu etkinlikte. Türk edebiyatının klasiklerinin neler olduğu, nasıl algılandıkları “Modernleşmenin Zihniyet Dünyası: Bir Tanpınar Fetişizmi” kitabının yazarı Besim Dellaloğlu ve “Melih Cevdet Anday: Dünyada Geçirdim Çocukluğumu” kitabının yazarı Yalçın Armağan tarafından konuşulacak. Türk edebiyatı üzerine yazdıkları kitaplar ile öne çıkmış bu iki yazar, bu konunun tartışılma tarihinden bahsedecek.
15.00-16.00 Küçüklüğümüzden beri en temel insan hakkı olarak öğretilen özgürlüğü elde etmek aslında ne kadar kolay? Kendine özgür alan yaratmak; kendi isteği doğrultusunda yaşamak kimlerin hakkı? Yunanistan'daki ekonomik krizin bireyler üzerinde yarattığı baskıyı ve insanın doğuştan boyun eğmeye eğilimli yapısını müthiş bir ironiyle ele alan Dimitris Sotakis ve ailesine bağlılığı yüzünden yeteneğini özgürce yaşayamayan Lucia Joyce’u konu alan “Joyce’u Kızı” romanın yazarı Annabel Abbs, özgürlük hayali uğruna ödediğimiz bedelleri tartışacak.
14.00-16.00 Masallar ve masal anlatmakla ilgili en çok sorulan soruların cevaplarının bulunduğu “Hadi Masal Anlatalım” kitabının yazarı ve masal üzerine yaptığı araştırmalar ile bilinen Ayşegül Dede okuyucuları ile buluşuyor.
14.00-15.00 Romanyalı ünlü çocuk kitapları yazarı Petre Crăciun Ahmet Hamdi Tanpınar Müze Kütüphanesi’nde ilkokul öğrencileriyle buluşuyor. 
09Mayıs 2017
21.30-22.30 ''Gezgin’in sesinden ise hiç bahsetmemişler, anlattıklarını gezginden dinlemiş hiç kimseyle tanışan olmamış o güne kadar. Varsa yoksa hikayeler ve arkalarında bıraktıkları şehir ve hayal…”
20.30-21.30 Modern zamanları, eserlerinde tarihsel ve kültürel olarak farklı açılardan incelemiş olan beş yazar günümüzde kendine nefes almak için alan bırakmanın zorluklarını ve modernite ile neler kazanıp neler kaybedildiğini tartışacak. Bulgaristan yeni zengin kesimini ve modern hayata uyum sağlamasını konu alan Alek Popov, 1920’ler Paris’inde geçen ve Joyce, Jung, Beckett gibi Modernizm akımın en önemli figürlerini konu alan Joyce’un Kızı’nın yazarı Annabel Abbs; doğduğu denizci kasabası Marstal’ın 150 yıllık tarihini konu alan Biz, Boğulanlar ile bir ülkenin modernleşme sürecindeki büyüme ağrılarını tartışan Carsten Jensen; Soluğun Mucizesi romanında günümüzdeki insanın varoluş sıkıntılarını konu alan Dimitris Sotakis ve son kitabı Dokunmadan’da kahramanın modern hayatı sorguladığı sürükleyici bir yolculukla geniş bir okur kitlesine ulaşan Nermin Yıldırım modern zamanlarda soluk almayı konuşacak.
19.30-20.30 Şehre bakıyorduk denizden: Nevzat, Demir, bir de ben. Sisler içindeydi İstanbul… Hiç yağmalanmamış, yıkılmamış, kirletilmemiş gibiydi şehir. Bembeyaz bir sisle örtmüştü doğa, ne varsa görüntüyü çirkinleştiren. Güneş doğmadan bir anlığına beliren bir hayal gibi… Büyülü bir bulut gibi… Bir masal imgesi gibi… Yen, kurulmuş bir kent gibi… Yeni bir başlangıç gibi… Genç, umutlu, güzel…” İstanbul Hatırası, Ahmet Ümit Kurmacada şehir deyince ilk akla gelen yazar olan Ahmet Ümit ile şehirleri ve şehirlerin hayallerini konuşuyoruz.
18.00-19.00 Modern edebiyatın en önemli iki ismi olan Le Guin ve Atwood’un okurlarının onlara duydukları bağlılığı biliyoruz. Her ikisinin de süregelen yazınsal dili, hayal güçlerini kullanarak kırma çabaları da biliniyor. İki farklı kadın yazarımız, Nil Sakman ve Seran Demiral ile kadın ve kadın hayal gücünün etkilerini konuşacağız. Gelirken, çantalarında “Damızlık Kızın Öyküsü” ve “Mülksüzler” bulunacak. Lütfen siz de unutmayın!
15.00-16.00 Bütün şarkılar, bütün filmler hayal kırıklığı üzerinden ilerliyor. Neredeyse hepimizi bağlayan ortak duygu kendimize veya dünyaya karşı hissettiğimiz hayal kırıklığı haline geldi. Fakat bu duyguya bağımlı hale gelmiş olabilir miyiz? Hayatı bir ölümle taçlanmış ve hatırlamaktan yorulmuş genç bir kadının hikayesini anlatan Josefine Klougart ve öykülerinde üzerimize haddinden fazla gelen ancak bir türlü vazgeçemediğimiz modern dünyamızı işleyen Melisa Kesmez, hayal kırıklığının yaratıcı güç olarak ne kadar sürdürülebilir olduğunu tartışacak.
14.00-15.00 Meksikalı ünlü televizyon programcısı, gazeteci ve yazar Jorge Zepeda Patterson, Ahmet Hamdi Tanpınar Müze Kütüphanesi’nde lise öğrencileriyle buluşuyor.
10.00-12.00 Next Page Vakfı ve Anna Lindh Vakfı’nın desteğiyle gerçekleştirilecek bu etkinlikte Bulgaristanlı yazar Alek Popov ve Mısırlı yazar Hamdy El-Gazzar öğrencilerle buluşup, Balkan ve Arap bölgelerindeki edebi bağlardan bahsedecek. Ortak sosyal ve kültürel temaların çağdaş Arap, Türk ve Bulgar edebiyatında nasıl yansıtıldığı konuşulacak.
10Mayıs 2017
21.30-22.30 Sözün öze değdiği yerde hayaller gerçek olurmuş. Sözün büyüsüyle sır kapıları aralanır, aralıktan sızan aşkın ışığıyla yeni yollar açılırmış. Bu yollar bir ceviz kabuğunun içinden dışına taşarmış. Masallar işte tam da burada başlarmış.
20.30-21.30 Gündelik hayatımızda sorunlardan kaçmak için çoğu zaman hayallere sığınıyoruz. Kaçış noktası olarak gördüğümüz hayaller de aslında hayatın gerçekleri tarafından şekilleniyor. Gazeteci kimliği ile öne çıkan Meksikalı yazar Jorge Zepeda Patterson’ın ülkenin karanlık gerçeklerinden romanda bile kaçamamış karakterleri; yüzleşmek istemediği gerçeklerden sürekli kaçarak hayallerinin kıyısında boğulan genç bir kadının hikayesini anlattığı İkimizden Biri Uyuyor romanı ile Danimarka’nın Virginia Woolf’u olarak anılmaya başlamış Josefine Klougart ve medyadaki kadın tiplemelerinden etkilenerek kendi hayatını bu kurmaca modellere sokmaya çalışıp başarısız olan kadınları anlatan Kul romanının yazarı Seray Şahiner, insan hayatındaki gerçeklerin ve hayallerin ikili doğası üzerine konuşacaklar.
18.30-20.30 İnsanların hayalleri hep iyicil midir? Başkalarına yapılan bütün kötülüklerin tohumu aslında birinin zihnindeki hayal ile tohumlanmamış mıdır? Türk edebiyatında şimdiden farklılığını kanıtlamış olan Hakan Günday, modern insanın "hiç"leşme sorunsalını ve gerçek, hayal, kâbus arasındaki geçişleri konuşacak.
18.00-19.00 Tarihin akışını belirleyen hırsların ve tarihi aşan aşkların romanı Karun ve Anarşist üzerine usta kalem İskender Pala ile bir söyleşi.
15.00-16.00 Nasıl hayatlar yaşayacağımız nasıl hayallere öyküneceğimiz gerçekten bizim özgür irademize kalmış kararlar mı? Hayatın her aşamasında başka formlarla karşımıza çıkan baskı ve despotizmden nereye kaçabiliriz? Yoksa hayatlarımızın kontrolünü otoriteye teslim etmek; özgürlüğü düşlemek kadar eski ve değiştirilemez bir içgüdü mü?
10.00-11.00 Next Page Vakfı ve Anna Lindh Vakfı’nın desteğiyle gerçekleştirilecek bu etkinlikte Bulgaristanlı yazar Alek Popov ve Mısırlı yazar Hamdy El-Gazzar öğrencilerle buluşup, Balkan ve Arap bölgelerindeki edebi bağlardan bahsedecek. Ortak sosyal ve kültürel temaların çağdaş Arap, Türk ve Bulgar edebiyatında nasıl yansıtıldığı konuşulacak.

Katılımcılar

Adalet Çavdar
moderatör

Adalet Çavdar

Elif Bereketli
moderatör

Elif Bereketli

Elif Tanrıyar
moderatör

Elif Tanrıyar

Sedat Demir
moderatör

Sedat Demir

Feride Çetin
moderatör

Feride Çetin

Sponsorlar